Το «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ», αποτελεί ένα master plan me δράσεις και στόχους που λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους και εκτείνονται χωροταξικά σε πέντε Πόλους, σχηματίζοντας έναν νοητό «σταυρό» από το ανατολικό ως το δυτικό τμήμα του Δήμου και από τις βόρειες παρυφές του, ως τη νότια πλευρά του και το θαλάσσιο μέτωπο.

Αυτό το σχέδιο, περιλαμβάνει δράσεις που μπορεί να προϋποθέτουν, τόσο τη συνένωση δυνάμεων και τη συνεργασία των φορέων της πόλης, όσο και την εξασφάλιση –σε κάποιο στάδιο υλοποίησης – της συνεργασίας από υπηρεσιακούς φορείς εκτός Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ή της κεντρικής κυβέρνησης.

Οι πέντε πόλοι, τα σημεία αναφοράς γι` αυτό το «σταυροδρόμι» είναι: Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, την Παλιά Παραλία από το Λευκό Πύργο ως το λιμάνι, τον ίδιο τον ιστορικό λιμένα της Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση και την περιοχή των Ναυταθλητικών Ομίλων.

 

Πόλος 1ος  – Λιμάνι

Το σχέδιο προβλέπει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ανάπλαση όλου του Ιστορικού Λιμένα με Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, τη μετατροπή του κτιρίου του πρώην Παιδικού Σταθμού σε Σταθμό Υποδοχής Επιβατών της Αστικής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας, με ενσωμάτωση της προβλεπόμενης Μαρίνας στο συνολικό σχεδιασμό.

Το πρόγραμμα έργων επίσης περιλαμβάνει:

 • τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και εξυπηρέτησης σκαφών,
 • τη μεταφορά του τερματικού σταθμού ΟΑΣΘ από την πλατεία Ελευθερίας στο χώρο στάθμευσης του Τελωνείου,
 • την υποστήριξη και ανάδειξη των πολιτιστικών λειτουργιών του 1ου Προβλήτα,
 • την οργάνωση υπαίθριων χώρων για την υποδοχή μεγάλων συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων πολιτισμού με μεγάλη συγκέντρωση κοινού,
 • την αξιοποίηση και επανάχρηση του ιστορικού κτιρίου του Τελωνείου.

 

Επιβατικος Σταθμός από ψηλά (Custom) κτηριο επιβατικου σταθμου 2 (Custom) πανοραμικ επιβατικος και Θερμαϊκος (Custom) απογευματινη λιμανι εγκαταστασεις (Custom)

 

Πόλος 2 – Παλιά Παραλία

Προωθούμε την αναβάθμιση του δημοσίου χώρου της Παλιάς Παραλίας Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου πεζών, κατ’ επέκταση του υφισταμένου κρηπιδώματος, μέσα από την επιλογή μιας ήπιας και αναστρέψιμης παρέμβασης, με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό υψηλής αισθητικής, για τη δημιουργία ενός ξύλινου καταστρώματος περιορισμένου πλάτους σε όλο το μήκος της παλαιάς παραλίας, χωρίς επιχωματώσεις ή άλλες επεκτάσεις, και με τη χρήση σύγχρονου και ήπιου αστικού εξοπλισμού.  Διασφαλίζουμε έτσι τη συνέχεια όλου του παραλιακού μετώπου, από το λιμάνι έως το Ποσειδώνιο, ολοκληρώνοντας την αισθητική ανάπλαση του σημαντικότερου δημόσιου χώρου της πόλης.

 

ΠΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ (Custom) ΠΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ !!! (Custom)

 

Πόλος 3 – Έκταση ΔΕΘ

Προτείνουμε τη μετατροπή της ΔΕΘ σε «Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Τεχνολογίας»,  σε συνδυασμό με τη μετεξέλιξή της σε πιστοποιημένο Εκθεσιακό Κέντρο.

Σχεδιάζουμε την ανάπλαση όλου του χώρου ΔΕΘ με Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό, με σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν:

 • αξιολόγηση κτιριακής υποδομής και απόσυρση γερασμένων εκθεσιακών περιπτέρων,
 • απομάκρυνση των ασύμβατων χρήσεων,
 • σημαντική αύξηση του πρασίνου και αισθητική αναβάθμιση των υπαίθριων χώρων,
 • διαμόρφωση διαδρομών ήπιας άθλησης,
 • διατήρηση και ανάδειξη κτισμάτων που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον,
 • ενίσχυση των συνεδριακών υποδομών, και
 • αναβάθμιση της λειτουργίας του Βελλίδειου Κέντρου.

 

ΔΕΘ (Custom)

 

Πόλος 4 – Περιαστικό δάσος Σέιχ Σου

Προωθούμε τη σύνδεση του Σέιχ-Σου με τον αστικό ιστό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Στον προγραμματισμό μας περιλαμβάνονται:

 • η διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών, χώρων άθλησης και στάσεων αναψυχής,
 • η περιβαλλοντική αναβάθμιση και προστασία του οικοσυστήματος και
 • η βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του περιαστικού δάσους, με πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένη περιοχή μελέτης.

 

ΣΕΙΧ ΣΟΥ (Custom)

 

Πόλος 5 – περιοχή Ομίλων

Προωθούμε την ολοκλήρωση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης με την ανάπλαση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης και του Ομίλου Φίλων της Θάλασσας. Στόχος του έργου είναι η διαμόρφωση  της περιοχής με προβλήτες, ράμπες ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, χώρους φύλαξης σκαφών και χώρους άθλησης και αναψυχής.

 

ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ (Custom)

Επιστροφή στο Προγραμμα

Share Button