Comments are off for this post

Καλαφάτης: Μαύρες τρύπες στη συμφωνία με τα Σκόπια

«Πριν αλέκτωρα φωνήσαι, αποδείχτηκε πως όλα όσα ακούαμε ως σήμερα από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Δήμου για τη συμφωνία με τα Σκόπια ήταν απλές προφάσεις, για να κοπάσει η αντίδραση των πολιτών’’, υπογράμμισε στη σημερινή (Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018) τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής των «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.
Και πρόσθεσε: «Ο κ. Ζάεφ μίλησε για ‘’Μακεδόνες’’ μπροστά στον Έλληνα πρωθυπουργό, που άκουγε χαμογελώντας, ενώ το τέλος της προηγούμενης βδομάδας είδαμε τη γελοιοποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ως την Τετάρτη επέμενε πως ο κ. Ζάεφ δεν θα είναι στην “οικογενειακή φωτογραφία” της συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά ο κ. Ζάεφ πήρε, από τους πρώτους, θέση ένα σκαλί πιο πάνω από τον κ. Τσίπρα, στο βάθρο για τη φωτογραφία αυτή». Χαρακτήρισε, στη συνέχεια, «αδιανόητο το γεγονός ότι μια ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε τις αξιώσεις των Σκοπιανών, όχι μόνο να αυτοπροσδιορίζονται, αλλά και να λέγονται από όλο τον κόσμο “Μακεδόνες”, να δηλώνουν “μακεδονική εθνικότητα” και να ονομάζουν τη γλώσσα τους “μακεδονική”» και τόνισε: «Η κυβέρνηση κατάφερε τελικά εκεί που μας χρωστάγανε, να δώσει και τ’ αμπέλι»!
Αναφερόμενος στα όσα προβληματίζουν τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, επισήμανε πως «υπάρχουν σημεία τα οποία προκαλούν ασάφειες κι αφήνουν γκρίζα τοπία» και τα παρουσίασε ένα προς ένα:
1. Η πρόβλεψη του άρθρου 1 παράγραφος 3 της συμφωνίας για το επίσημο όνομα της γειτονικής χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) εφαρμόζεται, σύμφωνα με το εδάφιο «ζ» από το κράτος, τα επίσημα όργανα της πολιτείας και τις άλλες κρατικές οντότητες –κι όχι τις ιδιωτικές οντότητες, μεταξύ των οποίων είναι και οι επιχειρήσεις.
2. Στο εδάφιο «ε» της ίδιας παραγράφου, προβλέπεται αλλαγή μόνο για τους κωδικούς των αυτοκινήτων από ΜΚ σε ΝΜΚ –κι όχι για κωδικούς εμπορικών σημάτων και διευθύνσεων Ίντερνετ, οι οποίοι παραμένουν με την ονομασία που δόθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης, δηλαδή ΜΚ(«Μακεδονία»).
3. Η περίφημη επιτροπή που προβλέπεται στο εδάφιο «θ» του ίδιου άρθρου, για «αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις» που θα συσταθεί εντός του 2019, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός τριών ετών! “Εδώ και αν είναι όλα θολά! Δεν υπάρχει τίποτα ξεκάθαρο! Ουσιαστικά η κυβέρνηση πέταξε την μπάλα στους ιδιώτες –τους οποίους, φυσικά, με κάθε τρόπο, δείχνει ότι δεν υπολογίζει και δεν στηρίζει και τους είπε «βγάλτε το φίδι από την τρύπα μόνοι σας»”.
4. Στο άρθρο 14 παράγραφος 3 (στο κεφάλαιο για την οικονομική συνεργασία) Ελλάδα και Σκόπια υποχρεούνται να μην επιβάλουν προσκόμματα στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών –άσχετα με την ονομασία τους ή τα εμπορικά τους σήματα.
Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε, πως – όπως αποκάλυψε τέλος ο πρόεδρος του Ουράνιου Τόξου – έχει ήδη αρχίσει από τους Σκοπιανούς η διεκδίκηση εκτάσεων σε Καστοριά και Κοζάνη, με προσφυγές στα ελληνικά αστικά δικαστήρια! Και κατέληξε: «Αλήθεια, κυρίες και κύριοι της Πρωτοβουλίας, επιμένετε πως δεν άνοιξε ο ασκός του Αιόλου; Επιμένετε πως το μόνο που θέλουν οι γείτονές μας είναι να έρχονται για τα μπάνια τους σε Πιερία και Χαλκιδική και για τα ψώνια τους στη Θεσσαλονίκη; Πόσο αφελείς είστε τελικά; Είναι, αλήθεια, από αφέλεια αυτή η θέση σας; Αναρωτιέμαι…»

Share Button