Comments are off for this post

Καλαφάτης: Είναι λάθος η συμφωνία των Πρεσπών – Θα την πληρώσουν τα εγγόνια μας

«Εκφράζω την πραγματική μου θλίψη και αγωνία, γιατί η συμφωνία των Πρεσπών δεν περιορίζει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας. Τον απελευθερώνει περισσότερο. Είναι λάθος αυτή η συμφωνία. Θα την πληρώσουν τα εγγόνια μας»!
Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σήμερα (Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018) στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος προς έγκριση, για το θέμα της συμφωνίας, τονίζοντας: «Μακριά από άλλες κομματικές επιδιώξεις, πρέπει να μιλήσουμε ελληνικά, γνήσια, ως εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης. Να βγάλουμε ένα ψήφισμα που να ανταποκρίνεται στο αίσθημα των Ελλήνων, των Θεσσαλονικέων, των Μακεδόνων».
Αναφερόμενος στη στάση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε:
«Νοιώθω ως πολιτικό πρόσωπο ότι η συγκεκριμένη Διοίκηση έχει δυσανεξία σχετικά με το Σκοπιανό. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει συστηματική προσπάθεια να αποφευχθεί η συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας της Μακεδονίας για την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια διάθεση υποβάθμισης του ζητήματος. Ακόμη κι ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος προχωρούσε σε παρεμβάσεις όταν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ ήταν σε λεπτό σημείο, δημιουργώντας κλίμα, ως μη όφειλε, υποβάθμισε το θέμα».
Επισήμανε ότι «από χθες οι γείτονές μας όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται αλλά και θα ονομάζονται Μακεδόνες από όλο τον κόσμο, με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου. Η χθεσινή ήταν μια μαύρη μέρα για όλους τους Έλληνες. Μια αποφράδα ημέρα για όλους εμάς τους Μακεδόνες. Είναι μια κακιά συμφωνία που υπέγραψε για λογαριασμό της χώρας μια θλιβερή κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που παρέδωσε όνομα, γλώσσα , ταυτότητα στους γείτονες, κάτι το οποίο καμιά κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί ποτέ να κάνει. Είναι ο ίδιος που ήρθε πριν λίγες βδομάδες να σας δώσει την ευλογία του πριν λίγες βδομάδα κύριε Δήμαρχε, για τα επόμενά σας βήματα».
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως η συζήτηση για τη συμφωνία διεξήχθη χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προσπάθεια συνεννόησης από την κυβέρνηση, πως «ασκήθηκε μυστική διπλωματία», ότι ο πρωθυπουργός «δεν ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων», ενώ η Βουλή ενημερώθηκε μόλις μια φορά, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων από τον αρμόδιο υπουργό και δεν υπήρξε καν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Είναι μία συμφωνία με αμετάκλητες επιπτώσεις με την υπογραφή τους. Αυτή η συμφωνία είναι μια λάθος συμφωνία, με όλα τα γράμματα κεφαλαία», τόνισε.
Όσον αφορά την απόφαση του Βουκουρεστίου, υπογράμμισε ότι «αν δεν ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή να θέσει το “μη λύση μη ένταξη”, το κύμα αναγνώρισης των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα θα μεγάλωνε. Με την πράξη της αυτή, μετέφερε την πίεση στις πλάτες των Σκοπιανών».
Τέλος, επισήμανε πως για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε να εξετασθούν, από επιτροπή, τα σχολικά βιβλία της χώρας λες και περιέχουν αλυτρωτικές αναφορές και διαθέσεις, ενώ έθεσε προς εξέταση και τη χρήση συμβόλων και ονομάτων, κάτι που έσπειρε αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο.

Το σχέδιο ψηφίσματος που υποβλήθηκε είναι το εξής:

Πρόταση ψηφίσματος των Εντάξει
για τη συμφωνία των Πρεσπών

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταδικάζει την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία, από χθες, οι γείτονές μας, όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται αλλά και θα ονομάζονται Μακεδόνες από όλο τον κόσμο. Είναι μια συμφωνία με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου, που παράγει ήδη τετελεσμένα, τα οποία δύσκολα μπορεί να ανατραπούν.
Η χθεσινή είναι μια μαύρη μέρα για όλους τους Έλληνες. Μια αποφράδα ημέρα για όλους εμάς τους Μακεδόνες.
Καταγγέλλουμε την ελλιπή και καθυστερημένη ενημέρωση της Βουλής, την υπογραφή της συμφωνίας χωρίς την προηγούμενη εξουσιοδότηση εκ μέρους του Κοινοβουλίου προς την κυβέρνηση και την μη ύπαρξη έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Καταγγέλλουμε, ακόμη, την αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας», κάτι που καμία Ελληνική κυβέρνηση ως σήμερα δεν είχε τολμήσει να πράξει.
Καταγγέλλουμε το ότι τέθηκαν σε διαπραγμάτευση επωνύμια, εμπορικά σήματα και σύμβολα, για τα οποία ο εμπορικός και επιστημονικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας, είναι, ήδη, ανάστατος.
Καταγγέλλουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, ελληνική κυβέρνηση δέχεται να εξετασθούν από ειδική επιτροπή τα ελληνικά σχολικά βιβλία, για –δήθεν- αλυτρωτικές αναφορές.

Share Button